FAQ_meestgestelde_vragen_over_permanente_make_up

HOME | make-up faq | make-up tips

Permanente make up

Doet het pijn?

Permanente make-up is niet geheel gevoelloos, maar wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Dankzij een verdoving met crèmes kunnen de onaangename prikkels tot een minimum beperkt worden.

Voor wie is permanente make up geschikt?

Voor diegenen die er altijd perfect gemaquilleerd uit willen zien, een correctie nodig hebben, allergisch/gevoelig zijn aan/voor gewone make-up, voor slechtzienden die moeite hebben om zichzelf te maquilleren...  Kortom, permanente make-up is practisch voor iedereen, zowel vrouwen en als mannen.

Hoe lang blijft permanente make-up zitten?

Een permanent make-up zal in de loop der tijd vervagen. Deel hangt af van de intensiteit van de kleur, de hoeveelheid zon die de huid te verduren krijgt, de snelheid van de celgeneratie, de diepte van het pigment, de mate waarin het pigment opgenomen wordt door het organisme... Uv-stralen, het afweersysteem en celvernieuwing kunnen het pigment elimineren en de kleur doen vervagen.

Over het algemeen blijft permanent make-up 2 tot 5 jaar zitten. De huid van ieder individu is echter anders, waardoor bij sommige mensen de pigmentatie meer dan 10 jaar zichtbaar blijft.

Als ik het niet mooi vindt, wat dan?

Voordat er gepigmenteerd wordt, vraagt en laat u best eerst voortekenen. Dan zoekt u samen met uw specialiste de juiste kleur uit. Pas als alle aspecten volledig naar wens zijn, wordt er begonnen met pigmenteren.

Zijn de naalden hygiënisch?

Bij elke behandeling dient de permanente make up specialiste nieuwe steriele naalden en naaldkapjes te gebruiken, zo garanderen men steriliteit en hygiëne. De naald wordt in het bijzijn van de klant uit de verpakking gehaald en na het gebruik vernietigd. Dit is verplicht volgens de hygiënische normen.

Waar moet ik op letten voor de behandeling?

Eet goed van te voren, sommige mensen worden tijdens de behandeling een beetje licht in het hoofd (door spanningen). De grootste fout is dat de mensen van te voren weinig tot niets hebben gegeten.

Geen alcoholgebruik (minimaal 24 uur van tevoren). Alcohol maakt het bloed dunner, waardoor het pigment minder goed zal hechten.

Geen bloedverdunnende medicatie innemen ruim 24 uur vóór de behandeling (bv: aspirine, aspegic, sedergine...). Pijnstillers met paracetamol (dafalgan, perdolan, panadol...) zijn wel toegestaan .

Moet ik zelf de kleur uitzoeken?

Nee. Er zijn diverse kleuren beschikbaar en voor alle soorten huidtypes. U wordt dus deskundig geadviseerd welke kleur het beste bij u past. De meeste permanente make up specialiste hebben immers een speciale opleiding “kleurenleer” gevolgd.

Zijn de naalden hygiënisch?

Bij elke behandeling worden in princiepe nieuwe steriele naalden en naaldkapjes gebruikt, zo is er steeds een garantie op steriliteit en hygiëne. De naald wordt in het bijzijn van de klant uit de verpakking gehaald en na het gebruik vernietigd. Men dient te werken volgens strikte hygiënische normen.

Waar moet ik op letten voor de behandeling?

Eet goed van te voren, sommige mensen worden tijdens de behandeling een beetje licht in het hoofd (door spanningen). De grootste fout is dat de mensen van te voren weinig tot niets hebben gegeten.
Geen alcoholgebruik (minimaal 24 uur van tevoren). Alcohol maakt het bloed dunner, waardoor het pigment minder goed zal hechten.
Geen bloedverdunnende medicatie innemen ruim 24 uur vóór de behandeling (bv: aspirine, aspegic, sedergine...). Pijnstillers met paracetamol (dafalgan, perdolan, panadol...) zijn wel toegestaan

Moet ik zelf de kleur uitzoeken?

Nee. Er zijn vele verschillende kleuren voor alle soorten huidtypes. U wordt dus deskundig geadviseerd welke kleur het beste bij u past. De meeste specialisten hebben immers een speciale opleiding “kleurenleer” gevolgd.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

De permanente make up specialiste neemt voldoende tijd om samen met u de kleurkeuze, vorm en stijl te bespreken en voor te bereiden. Indien nodig wordt deze eerst met make-up voorgetekend.
Nadat de huid verdoofd is met een crème, begint de pigmentatie.
Na de behandeling bespreekt men of krijgt u de nodige instructies mee, waarin duidelijk de voorzorgsmaatregelen van de nabehandeling staan omschreven. Indien deze goed nageleefd worden, zal u vrijwel geen enkele hinder ondervinden en zal uw huid zich probleemloos herstellen.

Hoe lang duurt de behandeling?

De eerste behandeling duurt  ongeveer 1 1/2 uur tot 2 1/2 uur (incl. bespreking, voortekenen en pigmenteren). De nabehandeling duurt circa 1/2 uur tot 1 1/2 uur.

Gaat de huid zwellen na de behandeling?

Afhankelijk van de behandelde zone en gevoeligheid van de huid, kan er tijdelijk een lichte zwelling voorkomen.

Hoe verloopt de (thuis) naverzorging?

Op de huid wordt na afloop van de behandeling een zachte helende creme aangebracht.
Door deze thuis gedurende 3 à 7 dagen regelmatig aan te brengen met een wattestaafje, heelt de huid snel.
Korstjes (of indien goed nabehandeld de vliesjes) dienen er vanzelf af te komen. Niet krabben! U riskeert anders een infectie en krabt het geplaatste pigment mee af. Deze factoren kunnen leiden tot een onregelmatige pigmentatie.
Totdat de huid genezen is , mag u de gepigmenteerde zone NIET reinigen met zeep, shampoo of reinigingsmelk en vermijd de eerste week de zon, zonnebank, zee, sauna, whirlpool, jacuzzi, zwembad.

Hoeveel weken moet er zitten tussen de 1ste en 2de behandeling?

Het duurt ongeveer 3 à 3,5 weken vooraleer de huid volledig hersteld is. Na 1 week ziet het er genezen uit, maar de huidcellen dienen zich nog inwendig te herstellen. Het is dus raadzaam om de 2de behandeling tussen de 4-6 weken te plannen.

Waarom moet ik een nabehandelingen of bijwerking laten doen?

Omdat stelselmatig opbouwen, beter is dan van de eerste keer direct het eindresultaat trachten te bekomen. Beter een tweede of desnoods een derde pigmentatie om een mooier en kleurvaster resultaat te krijgen.

Kan ik contactlenzen dragen na de behandeling?

Indien u contactlenzen draagt, brengt u best uw bril mee op de dag van de behandeling. Contactlenzen kunt u weer dragen van zodra er geen korstjes meer zijn.

Wat is het verschil tussen permanente make-up en tatoeages?

Op eerste zicht lijkt permanente make-up hetzelfde als tatoeëren. Maar de naalden van permanente make-up voorkomen dat het pigment te diep in de huid wordt geïnjecteerd. Hierdoor vervaagt de permanente make-up in de loop van de jaren. Bij tatoeage gaat de naald tot in de diepere huidlagen. Het pigment hoopt zich op in het onderhuidse vetweefsel waardoor het pigment ingekapseld wordt door deze vetcellen en dus niet vervaagt.

Zijn er contra-indicaties voor permanente make-up?

Vraag steeds advies aan uw arts!

In principe zal de permanente make up specialiste een lijstje met vragen voorleggen, voordat u met een permanente make-up begint. Zij nemen tevens alle contra-indicaties met u door, dit omdat permanente make-up in combinatie met een aantal medicijnen of ziekten niet aan te raden is. Ook zijn er in sommige gevallen voorzorgsmaatregelen aan te bevelen. Vraag steeds bijkomend advies aan uw arts.

Hebt u last van een koorstlip (herpes simplex) ?

Als u regelmatig een uitbraak heeft, is het af te raden een lippigmentatie te doen aangezien er rond de lippen dan al littekenweefsel aanwezig is door eerdere wondjes. Op deze plaatsen zal het pigment dan moeilijker pakken met een rafelige lipliner als gevolg. Indien u slechts af en toe een koorstblaasje heeft (1 tot 2 maal per jaar), is er geen probleem. U moet wel de nodige maatregelen in acht nemen (1 week voor de PMU behandeling Zovirax tabletten innemen + 1 week nabehandelen met Zovirax créme).

Gebruikt u medicijnen?

Medicijnen kunnen een invloed hebben op de behandeling en op het eindresultaat. Bloedverdunners zorgen er voor dat het pigment minder goed worden vastgehouden door de huid. U wordt geadviseerd om ruim 24 uur vóór de behandeling en tot 4 uur na de behandeling geen bloedverdunners (bv. aspirine, aspegic, sedergine...) in te nemen. Pijnstillers met paracetamol (bv. dafalgan, perdolan, panadol...) zijn wel toegestaan. Medicijnen voor acne (bv. Roaccutane) of eczeem maken de huid dunner, eerst de kuur afmaken alvorens te pigmenteren.

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding?

Het is afgeradenf om tijdens de zwangerschap een pigmentatie te laten doen, omdat uw lichaam tijdens deze periode in een verhoogde staat van alertheid verkeert. D.w.z. dat uw lichaam elke vreemde stof, hoe oppervlakkig ook, zal proberen te verwijderen. Aangezien wij tegen de huidlaag werken waar de lymfevaatjes zich bevinden, zullen deze actiever worden en zal het vaak moeilijk zijn het pigment in de huid te houden. Best even wachten tot na de zwangerschap en borstvoeding.

Heeft u diabetes?

Bij diabetes of suikerziekte, is semi-permanente make-up afgeraden, omwille van een minder goede wondheling. Hierdoor treden er vaak kleurverschillen in het pigment op en is het resultaat niet mooi.

Ik ben een MRI patiënt, mag ik permanente make up laten uitvoeren?

Er zitten kleine metaalspoortjes in kleuren die bij MRI-scans lokaal tot een warmere of roodachtige huid kunnen leiden. Er kunnen soms ook lichte verbrandingen ontstaan. Dat is wel sterk afhankelijk of de PMU zich al dan niet in het onderzoeksgebied bevinden. Buiten het onderzoeksgebied zijn de risico's gering. Bij twijfel raadpleeg uw arts.

Kan ik nog gewone make-up aanbrengen?

Absoluut. Permanente make-up is niet bedoeld als avond make-up, het dient met name om de natuurlijke gezichtsvormen te accentueren. U kunt dus altijd nog extra make-up aanbrengen voor een avondje uit.


....  heeft u nog een vraag over permanente make up? Wij helpen U graag verder: Stuur uw vraag via mail naar: info@my-makeup.be


Info en advies over:

Info_over_permanente_make_up Info_over_make_up_visagiste Info_over_kleur_en_stijl_advies Info_over_make_up_workshops Info_over_PMU_opleidingen

HOME | make-up faq | make-up tipsPermanente make-up in uw provincie:

permanente make up Antwerpenpermanente make up Oost-Vlaanderenpermanente make up West-Vlaanderenpermanente make up Limburgpermanente make up Brusselpermanente make up Vlaams-Brabant